DMF-Edlund Specialeprisen 2023 er overrakt!

Marcus Schytt fik 2. september overrakt Specialeprisen ved en ceremoni på AAU.

Årets modtager af DMF-Edlund Specialeprisen for 2023 blev Marcus Schytt, der skrev til speciale på AAU under vejledning af Anton Evgrafov (AAU). Marcus' speciale har titlen “Nonlocal Nonlinear Diffusion – Variational Principles, Optimal Control, and Approximation.” Det var 16. gang prisen blev overrakt. I alle årene har Edlund A/S sponsoreret prisen, og i år var de repræsenteret ved Line Juhl ved overrækkelsen og den efterfølgende reception i AAUs nye domicil.

Marcus’ speciale blev sammen med seks andre indstillet til prisen og vurderet i et bedømmelsesudvalg med Vagn Lundsgaard Hansen (DTU) som formand. Bedømmelsesudvalget skrev følgende indstilling af specialet:

Marcus har udført bemærkelsesværdige undersøgelser af ikke-lokale ulineære (primært peridynamiske) modeller af diffusion, herunder varmeledning. Som et bidrag til nye forskningsresultater etableres der i specialet eksistens og entydighed af ikke-lokale ligevægtstilstande, og disse forbindes formelt med en ny variationsformulering af en ikke-lokal ækvivalent til p-Laplace ligningen. En udvidet version af denne del af specialet er for nyligt blevet publiceret i Applied Mathematics and Optimization, med Marcus som medforfatter (https://doi.org/10.1007/s00245-023-10083-5, 42 sider). I specialet etableres der desuden konvergens af ikke-lokale ligevægtstilstande mod lokale ligevægtstilstande når den ikke-lokale interaktion forsvinder. Yderligere demonstreres på overbevisende måde, fordelene ved ikke-lokal modellering og analyse af ulineære, ikke velstillede (ill posed) kontrolproblemer samt begrænsnings-problemer (obstacles) med diskontinuiteter i respektivt kontrol- og begrænsnings-funktioner. Marcus fremstiller i sit speciale en række særdeles vanskelige matematiske begreber på en effektiv og sammenhængende måde, hvor der udvises stor omhu for de matematiske detaljer med gennemførte beviser for både forudsætninger og for de vundne resultater. Udover den imponerende teoretiske gennemgang indeholder specialet også en fin numerisk undersøgelse af ikke-lokale ligevægtstilstande. Marcus udvider til dette formål beregningsmetoden ‘Finite Element Method’ til det ikke-lokale tilfælde, og benytter denne udvidelse til numerisk løsning af ikke-lokale kontrol- og begrænsnings-problemer.

Marcus har lovet at skrive en kort præsentation af sit speciale til denne blog, så hvis indstillingen er svær at læse, er hans fremstilling uden tvivl nemmere at forstå.

Ved overrækkelsen fortalte Marcus og Anton om deres fælles arbejde. Det var både lærerigt og interessant. Nærværende formand var særligt imponeret over de ideer, der gjorde det muligt at beskrive de ikke-lokale fænomener, der er uden for rækkevidden af traditionel modellering ved partielle differentialligninger. Jeg ser frem til Marcus’ kommende blogindlæg.

/Simon Kristensen